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STATE OF WISCONSIN 

Assembly Journal 
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WEDNESDAY, June 7, 1978. 

The chief clerk makes the following entries under the above date: 

COMMUNICATION 

State of Wisconsin 
Department of State 

Madison 

To Whom It May Concern: 

Dear Sir: Acts, joint resolutions and resolutions, deposited in this 
office, have been numbered and published as follows: 

Bill, it. Res. or Res. 	Chapter No. 	Publication date 
Assembly Bill 523 	 419 	  May 26, 1978 
Assembly Bill 1044 	420 	  June 2, 1978 
Assembly Bill 1045 	421 	  June 2, 1978 
Assembly Bill 1147 	 422 	  June 2, 1978 
Assembly Bill 1260 	423 	  June 2, 1978 
Assembly Bill 468 	424 	  June 6, 1978 
Assembly Bill 576 	 425 	  June 6, 1978 
Assembly Bill 860 	426 	  June 6, 1978 
Assembly Bill 884 	427 	  June 5, 1978 
Assembly Bill 898 	 428 	  June 6, 1978 
Assembly Bill 940 	429 	  June 6, 1978 
Assembly Bill 966 	430 	  June 6, 1978 
Assembly Bill 1119 	 431 	  June 6, 1978 
Assembly Bill 463 	437 	  June 6, 1978 
Assembly Bill 969 	 438 	  June 6, 1978 
Assembly Bill 1040 	439 	  June 6, 1978 
Assembly Bill 1077 	440 	  June 6, 1978 
Assembly Bill 1118 	 441 	  June 6, 1978 

DOUGLAS LaFOLLETTE 
Secretary of State 
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COMMUNICATIONS 

June 5, 1978 

The Honorable Bronson C. La Follette 
Attorney General, State of Wisconsin 
Room 114 East, State Capitol 
Madison, Wisconsin 53702 

Dear Mr. La Follette: 

Upon the direction of the Committee on Assembly Organization I am 
submitting to you their request for your opinion as to whether or not a 
nursing home, which is operated by a religious organization, may give 
preference in admission to members of that religion. 

Sincerely 
EVERETT E. BOLLE 
Assembly Chief Clerk 

OPINION OF THE ATTORNEY GENERAL 

OAG 42-78 

June 6, 1978 

Mr. Everett E. BoIle 
Assembly Chief Clerk 
Committee on Assembly Organization 
216 West, State Capitol 
Madison, Wisconsin 53702 

Dear Mr. BoIle: 

The Committee on Assembly Organization has requested my 
opinion on four questions involving the authority of a city employe to 
contemporaneously serve as alderperson. 

1. May a city employe contemporaneously serve as alderperson? 

The answer to your general question is no. But there may be 
exceptions which will depend in part on the nature, responsibilities 
and duties of the specific position of employment involved; whether 
the council is the appointing authority; the degree of supervisory 
power exercisable by the council over the position; whether the 
position was created during the term of such alderperson; the amount 
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of compensation for such position; and whether the council has power 
to establish, increase or decrease such compensation. 

Where there are substantial potential areas of conflict between 
two offices or an office, such as alderperson, and a position of 
employment, the rule of common-law incompatibility would preclude 
the same person from holding both. See general rules as to 
incompatibility in 58 Op. Att'y Gen. 247 (1969), and 67 C.J.S. 
Officers sec. 23a, at 133. An employe who was also an alderperson 
would also have to be careful to avoid criminal liability imposed by 
sec. 946.13, Stats., as amended by ch. 166, Laws of 1977. 

This statute prohibits municipal officers and employes from 
having a private interest in certain public contracts, but is not 
applicable where the interest is in contracts which involve receipts 
and disbursements by the political subdivision aggregating less than 
$5,000 in any year. 

Section 66.11(2), Stats., provides: 

"Eligibility of other officers. Except as expressly 
authorized by statute, no member of a town, village or county 
board, or city council shall, during the term for which he is 
elected, be eligible for any office or position which during 
such term has been created by, or the selection to which is 
vested in, such board or council, but such member shall be 
eligible for any elective office. The governing body may be 
represented on city or village boards and commissions where 
no additional remuneration is paid such representatives and 
may fix the tenure of such representatives notwithstanding 
any other statutory provision. This subsection shall not apply 
to a member of any such board or council who resigns from 
said board or council before being appointed to an office or 
position which was not created during his term in office." 

In Martin v. Smith, 239 Wis. 314, 1 N.W.2d 163 (1941), it was 
stated that the doctrine of incompatibility of offices, which renders it 
improper from considerations of public policy to permit one person to 
hold two offices at the same time where the nature and duties are in 
conflict, was part of the common law in force in the Territory of 
Wisconsin at the time of the adoption of the Wisconsin Constitution 
and continues by reason of Wis. Const. art. XIV, sec. 13. The case 
further states that one who accepts an office which is incompatible 
with the one held vacates the first. 

Whereas the common-law doctrine of incompatibility has 
generally been applied only where two offices are involved, there is a 
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trend to apply the doctrine to positions, or an office and a position if 
there are many potential conflicts of interest between the two, such as 
salary negotiations, supervision and control of duties and obligations 
to the public to exercise independent judgment. In Tarpo v. Bowman 
Public Sch. Dist. No. 1, 232 N.W.2d 67 (N.D. 1975), it was held 
that a teacher serving in a school district could not at the same time 
serve as school board member. The court held that there was not 
automatic ouster but that such person could choose which position he 
desired to continue to serve in. At p. 71 the court stated: 

"The court in Wyoming recently had before it the question 
which confronts us in this case. In a well-documented 
decision, Haskins v. State ex rel. Harrington, 516 P.2d 1171 
(Wyo. 1973), it was concluded that `*** employment as 
teacher and office as member of the board of trustees of the 
school district are incompatible within the meaning and intent 
of the common-law rule.' We agree that this is equally 
applicable in North Dakota. 

"Following Haskins, we conclude that there is no 
constitutionally protected right to hold incompatible offices or 
employments and that the rule against holding incompatible 
offices (or positions) does not result in an unconstitutional 
infringement of personal and political rights. 

"Two offices or positions are incompatible when one has 
the power of appointment to the other or the power to remove 
the other, and if there are many potential conflicts of interest 
between the two, such as salary negotiations, supervision and 
control of duties and obligations to the public to exercise 
independent judgment. 

"We hold that the adoption of a conflict-of-interest statute 
(sec. 15-49-02, N.D.C.C.) in no way abrogated the common 
law rule against the holding of incompatible positions. ..." 

2. May a teacher employed in a city or joint city school district 
serve as an alderperson? 

I am of the opinion that such person probably can but would have 
to avoid violation of sec. 946.13, Stats. 

In 26 Op. Att'y Gen. 582 (1937), it was stated that a teacher in a 
city school district could not also at the same time serve as 
alderperson. However, the statute therein relied upon, sec. 
62.09(2)(c), Stats. (1937), is no longer in force. It provided that a 
city office would become vacant if such officer acquired a pecuniary 
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interest in certain contracts. Under present law, teachers in a city 
school district and joint city school district are appointed, and salaries 
are established by the school board. The degree of control exercised 
by the city council over the teacher is limited and indirect. Where 
there is a fiscal board, such board rather than the city council has 
power "to approve the school budget, to levy the general property tax 
for school purposes and to exercise all other fiscal controls over the 
city school district which were exercised by the common council prior 
to the establishment of the fiscal board." Sec. 120.50(3), Stats. 

3. May a city firefighter serve as alderperson? 

4. May a city firefighter serving in emergency situations as an 
assistant fire chief also serve as an alderperson? 

I am of the opinion that such dual service is prohibited under 
common-law rules of incompatibility. A fire chief in a city is 
appointed by the board of police and fire commissioners, and the 
chief appoints subordinates subject to approval of such board. 
Section 62.13(7), Stats., provides that "The salaries of chiefs and 
subordinates shall be fixed by the council"; and subsecs. (7m), (7n), 
(8), (10m), (11) and (11a) grant the common council substantial 
power over the fixing of rest days, hours of labor, type of department 
and rules for permission to leave the city. These are important areas 
of concern and would in my opinion preclude the holding of the office 
of alderperson and the position of firefighter at the same time. 

Sincerely yours, 
BRONSON C. La FOLLETTE 
Attorney General 

CAPTION: 
Compatibility of the office of alderperson with positions of city 

employe, teacher in city school district and firefighter discussed in 
general terms. 

SPEAKER'S RULING 

Clarification of March 9 Ruling on the Second Point of Order 
Concerning AB-656 

Point of Order 

On March 9, 1978 following the point of order and ruling by the 
Chair discussed on pages 4049-52 of this Journal, the Representative 
of the 44th Assembly District raised the further point of order that 
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Assembly Bill 656 was not properly before the House because s. 
13.50(5) of the Wisconsin Statutes requires that all actions of the 
Joint Survey Committee on Retirement Systems be approved by a 
majority vote of all its members -- i.e., at least six -- and the 
Committee's recommendations on certain of the amendments to 
Assembly Bill 656 were carried by a lesser number (5 to 3). 

The Chair ruled the point of order not well taken. 

Background  

Section 13.50(5) of the Wisconsin Statutes reads as follows: 

Committee Action. All actions of the committee shall require 
the approval of a majority of all the members. 

Assembly Bill 656, an act relating to implementing merger of the 
Wisconsin Retirement Fund, the State Teachers Retirement System 
and the Milwaukee Teachers Retirement Fund and granting rule-
making authority, was referred to the Joint Survey Committee on 
Retirement Systems on April 14, 1977. 

At the request of the Committee, a substitute amendment to the 
proposal was drafted and introduced by the Assembly Co-
Chairperson on August 31, 1977. The report required by s. 
13.50(6)(a) was written on the bill and this substitute amendment 
was approved by a majority vote of all the Committee's members, and 
was subsequently transmitted to the Assembly on September 13, 
1977. 

Thereafter, the bill was referred, -  as required by law, to a standing 
committee in this House and then to the Joint Committee on Finance. 

When the bill reached the floor of the Assembly on February 28, 
1978, questions arose concerning the ability of the Assembly to act 
upon certain pending amendments which had been introduced after 
the Joint Survey Committee reported on the bill. The Chair advised 
those who asked that, in the Chair's opinion, the Assembly could not 
consider any such amendment to the bill if it would have a direct 
impact on a state retirement system because of the requirement in s. 
13.50(6)(a) of the statutes. The Chair further advised that since 
amendments "follow" the proposals to which they relate, and since 
there is no procedure for separately referring amendments to a 
committee, if the members wished to consider any amendments that 
had not been offered before the bill left the Retirement Committee, 
the bill would have to be rereferred to that Committee. That action 
was subsequently taken. 
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The Committee then met on March 3, 1978 to consider the 
amendments then pending to the bill. At that meeting, it was decided 
not to submit a report on the amendments under s. 13.50(6)(a) but 
rather to merely report on the members' support for, and opposition 
to, certain of the amendments in a manner similar to that utilized by 
standing committees in this House. This "report" was subsequently 
transmitted along with the bill (which by previous committee action 
had a written Retirement Systems Committee report appended to it) 
to the Assembly, and the Chair then rereferred the bill to the 
calendar. 

Findings  

The Chair has previously found that under s. 13.50(6)(a) and (b): 

Amendments affecting state retirement systems must be 
referred to the Joint Survey Committee on Retirement 
Systems prior to action by either House of the Legislature; 
because there is no procedure in the Assembly for referring 
such amendments to the Committee independently of the 
proposal to which they relate, in the case of amendments 
offered after a bill has left that Committee, rereferral is the 
only means of meeting this requirement; the Committee may, 
but need not report on such amendments in the same manner 
as it must report on bills -- i.e., with a written report as 
discussed in the law; in the case of rereferrals to the 
Committee, the Committee need not transmit a second report 
on the bill or any of its amendments. 

Since reporting on amendments in the manner prescribed by law is 
optional, it follows that any inability of the Committee to agree on a 
written report on any amendment by the majority vote prescribed in 
s. 13.50(5), or any decision by the Committee not to issue such a 
report, cannot subsequently preclude Assembly action on any such 
amendment, or the bill itself, because legal requirements have not 
been met by the Committee. Optional actions are optional, not 
requirements. 

Section 13.50(5), furthermore, applies only to actions taken by the 
Committee. Under the Assembly's rules, and by long standing 
tradition, the action of transmitting a bill from an Assembly standing 
committee to the Assembly is a discretionary action taken by the 
Chairperson of that committee. Under standard Assembly procedure 
then, no committee ever votes to transmit a bill to this House. 
Rather, the committee's action on any bill referred to it is limited to 
voting to recommend that the Assembly take a special course of 
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action on the bill and thereafter the Chairperson, at his or her 
discretion, transmits the bill together with a report on the 
committee's action to the Chief Clerk for action by the Assembly. 
The point is that once a committee has properly voted to recommend 
some action on a bill -- be it passage, indefinite postponement or not 
to make a recommendation -- the Chairperson may, but need not, 
transmit that bill to the Assembly. Given the fact that s. 13.50 does 
not prescribe another transmittal procedure for the Joint Survey 
Committee on Retirement Systems, the Chair can only conclude that 
the legislative intent of those who drafted this law was that the 
committee would be governed by Assembly and Senate transmittal 
practices. Accordingly, the Chair finds that the transmittal of an 
Assembly bill from the Joint Survey Committee on Retirement 
Systems is an action taken by the Assembly Co-Chairperson of that 
committee rather than an action taken by the committee. 
Consequently, s. 13.50(5) does not apply to such transmittals. 

There is only one remaining question concerning this matter and that 
is: given s. 13.50 was the committee's report on its recommendations 
concerning the amendment properly stated. Since s. 13.50(5) clearly 
states that all actions of the committee must be by the approval of a 
majority of all the members, and since the votes by which the 
committee recommended adoption of certain amendments did not 
carry by such a majority, the Chair is of the opinion that the report 
should have indicated that the committee could not agree on a 
recommendation regarding these amendments rather than that it had 
voted to recommend adoption of the amendments. This error was 
corrected on the floor by an announcement from the Chair and was, 
in the opinion of the Chair, not- of sufficient magnitude to delay 
action on the bill. 

ED JACKAMONIS 
Speaker 

Abstract  

All actions taken by the Joint Survey Committee on Retirement 
Systems must be approved by a majority vote of all the Committee's 
members (6); this requirement does not prevent a bill or amendment 
from being considered on the Assembly floor if the action the 
committee could not agree on by a sufficient vote was optional to 
begin with; recommendations or written reports on amendments are 
such optional actions. The transmittal of a bill to the Assembly is a 
properly discretionary action of the Chairperson and not the 
Committee; consequently, no majority vote of all the members is 
needed to accomplish this action. 
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