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Chapter A-E 2 

COMPUTATION OF "TOTAL VOLUME"* 

A-E 2.01 Method 
A-E 2.02 Plans and specifications 

for separate parts of 
bUildings, 

A-E 2.03 Plans and specifications 
for repairs or alterations 
of buildings. 

A-E 2.01 Method. The method for computation of the "Total Vol­
ume" of a building is as follows: (1) DEFINITION OF "TOTAL VOLUME", 
The IITotal Volume" (cube or cubage) of a building is the actual 
cubic space enclosed within the outer surfaces of the outside 01' en­
closing walls and contained between the outer surfaces of the roof 
and six inches below the finished surfaces of the lower fioors. 

(2) INTERPRETATION. The above definition requires the cube of 
dormers, pent houses, vaults, pits, enclosed porches and other enclosed 
appendages to be "included as a part of the cube of the building. It 
does not include the cube of courts or light shafts, open at the top, 
or the cube of outside steps, cornices, parapets, or open porches or 
loggias. 

(3) SUPPLEMENTARY INFORMATION. The following items shall be 
listed separately: (a) Cube of enclosed courts 01' light shafts open 
at top, measUl'ed from outside face of enclosing walls and from six 
inches below the finished floor 01' paving to top of enclosing walls. 

(b) Cube of open porches measured from outside face of wall, out~ 
side face of columns, finished floor and finished roof. 

It is recommended that the following items also be listed separately: 
(a) Square foot area of all stoops, balconies and terraces. 
(b) Memoranda, or brief description, or caissons, piling, special 

foundations, or features, if any. 

(4) EXPLANATION. The above specification of "Total Volume" is 
adopted as a method of conveying exact basic facts about a given 
building to all interested so that they may be subject to verification 
without misunderstanding. 

A~E 2.02 Plans and specifications for separate parts of bUildingS'l 
Plans and specifications for the thst unit of a building that will equal 
or exceed 50,000 cubic feet total volume when completed require the 
services of an architect or professional engineer although the unit 
itself does not have 50,000 cubjp.< feet total volume except those 
exempted by section 101.31 (10), Wis. Stats. ~ 

A~E 2.03 Plans and specifications for repairs or alterations of bUild-r 
iugs. Plans and specifications for alterations in, or the remodeling of 
the whole, or any part of, a building having in excess of 50,000 cubic 

'" This method of computing the volume of a. building is as published in 
Appendix T of A. I. A. Document No. 239, May 25, 1928 by the American 
[nstitute of ArchItects, The Octagon, Washington, D. C. 
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feet total volume of space must be prepared by an architect or pro­
fessional engineer except where such altel'ations or l'emodelings "do 
not affect ~alth or safety or are exempted by",Subsection 10 of Sec­
tion 101.81v:\ Any addition or alteration that changes the condition of 
load upon a building 01' the original disposition of strain, as upon 
a roof, floor, bearing partitions, column or wall or foundation, and 
also any important change in the means of entl'ance or exit to any 
or all parts, affects safety. Any addition or alteration that affects 
the lighting, heating, ventilation or sanitary provisions of the 
building affects health. 
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