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exhausted or until the injured person is deceased. Should the injured 
person become deceased and there is a balance in his account alloca­
tion, that amount shall be returned to the insurer, organization or 
person responsible for establishing the account. 

History: Cr. Register, November, 1976, No . . 251, eff. 12-1-76. 

Ins 3.38 Coverage of newborn infants .. (1) PURPOSE .. This section 
is intended to interpret and implement sect10n 632.91, Wis. Stats. 

(2) INTERPRETATION AND IMPLEMENTATION. (a) Coverage of each 
newborn infant is required under a disability insurance policy if 1. the 
policy provides coverage for another family member, in addition to 
the insured person, such as the insured's spouse or a child, and 2. the 
policy specifically indicates that children of the insured person are 
eligible for coverage under the policy. 

(b) Coverage is required under any type of disability insurance 
policy as described in paragraph (a), including not only policies 
providing hospital, surgical or medical expense benefits, but also all 
other types of policies 4e!'cribed in paragraph (a), including aycid~nt 
only and short term pohc1es. ~ 

(c) The benefits to be provided are thos"-by the policy and 
payable, under the stated conditions except for waiting periods, for 
children covered or eligible for coverage under the policy. 

(d) Benefits are required from the moment of birth for covered 
occurrences, losses, services or expenses which result from an injury or 
sickness condition, including congenital defects and birth abnormal­
ties of the newborn infant to the extent that such covered occur­
rences, losses, services or expenses would not have been necessary for 
the routine postnatal care of the newborn child in the absence of such 
injury or sickness. In addition, under a policy providing coverage for 
hospital confinement and/ or in-hospital doctor's charges, hospital 
confinement from birth continuing beyond~certified by the attending 
physician to be medically necessary will be considered as resulting 0 from a sickness condition. • 

(e) If a disability insurance policy provides coverage for routine 
examinations and immunizations, such coverage is required for cov­
ered children from the moment of birth. 

(f) An insurer may underwrite a newborn, applying the underwrit­
ing standards normally used with the disability insurance policy form 
involved, and charge a substandard premium, if necessary, based upon 
such underwriting standards and the substandard rating plan applica­
ble to such policY, form. The insurer shall not refuse initial coverage 
for the newborn 1f the applicable premium, if any, is paid as required 
by section 632.91 (3), Wis. Stats. Renewal coverage for a newborn 
shall not be refused except under a policy which permits individual 
termination of coverage and only as such policy's provisions permit. 

(g) An insurer receiving an application, for a policy as described in 
paragraph (a) providing hospital and/ or medical expense benefits, 
from a pregnant applicant or an applicant whose spouse is pregnant, 
may not issue such a policy to exclude or limit benefits for the 
expected child. Such a policy must be issued without such an exclu­
sion or limitation, or the application must be declined or postponed. 
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(h) Coverage is not required for the child born, after termination of 
the mother's coverage, to a female insured under family coverage who 
is provided extended coverage for pregnancy expenses incurred in 
connection with the birth of such child. 

(i) A disability insurance policy described in paragraph (a) shall 
contain the substance of section 632.91 (1), (2), (3) and (4), Wis . 
Stats. · 

(j) Policies issued or renewed on or after November 8, 1975, and 
before May 5, 1976, shall be administered to comply with section 
204.325, Wis. Stats., contained in chapter 98, Laws of 1975. Policies 
issued or renewed on or after May 5, 1976, and before June 1, 1976, 
shall be administered to comply with section 632.91, Wis. Stats., 
contained in chapter 224, Laws of 1975. Policies issued or renewed on 
or after June 1, 1976, shall be amended to comply with the require-
ments of section 632.91, Wis. Stats. . 

History: Cr. Register, February, 1977, No. 254, eff. 3-1-77. 
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