
 
 
 

SUPREME COURT OF WISCONSIN 

 
In the Matter of the Amendment of 
the Supreme Court Rules: SCR        ORDER 
Chapter 60 – Code of Judicial Conduct     No. 95-05 
 

 

 In its July 1, 1996 opinion repealing and recreating 

the Code of Judicial Ethics, chapter 60 of the Supreme Court 

Rules, effective January 1, 1997, the court invited members 

of the judiciary and other judicial officers governed by the 

Code, as well as the public, to file comments with the court 

by November 1, 1996 expressing their concerns with the 

effectiveness of the new Code and potential problems in its 

enforcement. The court has received and carefully considered 

the comments that have been filed and has determined that 

some modification of the Code is warranted prior to its 

effective date. The court has determined that additional 

modification of the Code may be warranted after further 

consideration and, in some cases, following notice and the 

holding of a public hearing.  

The court does not address those comments that question 

the applicability of certain provisions of the Code to 

specified conduct, as they present questions or concerns 

that properly are the subject of a request for an opinion, 

with a full exposition of pertinent facts, from the Judicial 

Ethics Advisory Committee the court will appoint shortly.  
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 IT IS ORDERED that, effective the date of this order, 

chapter 60 of the Supreme Court Rules, as repealed and 

recreated by the July 1, 1996 order of the court, is amended 

as follows: 

 1. The title of SCR chapter 60 is amended to read: CODE 

OF JUDICIAL CONDUCT and Code of Judicial Ethics, wherever it 

appears in SCR chapter 60, is amended to read Code of 

Judicial Conduct.  

 2. SCR 60.01(3) is amended to read: 

 (3) “Court personnel” means the clerk of court and 

sheriff department employes providing staff services to the 

court staff, court officials and others subject to the 

judge’s direction and control, including judicial 

assistants, reporters, law clerks, and bailiffs. “Court 

personnel” does not include the lawyers in a judicial 

proceeding. 

 3. The Comment to SCR 60.03(2) is amended to read: 

COMMENT 

 Maintaining the prestige of judicial office is 
essential to a system of government in which the judiciary 
functions independently of the executive and legislative 
branches. Respect for the judicial office facilitates the 
orderly conduct of legitimate judicial functions. Judges 
should distinguish between proper and improper use of the 
prestige of office in all of their activities. For example, 
it would be improper for a judge to allude to his or her 
judgeship to gain a personal advantage such as deferential 
treatment when stopped by a police officer for a traffic 
offense. Similarly, judicial letterhead must not be used for 
conducting a judge’s personal business.  
 A judge must avoid lending the prestige of judicial 
office for the advancement of the private interests of 
others. For example, a judge must not use the judge’s 
judicial position to gain advantage in a civil suit 
involving a member of the judge’s family. As to the 
acceptance of awards, see SCR 60.05(4)(e)1.  
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 Although a judge should be sensitive to possible abuse 
of the prestige of office, a judge may, based on the judge’s 
personal knowledge, serve as a reference or provide a letter 
of recommendation. Such a letter should not be written if 
the person who is the subject of the letter is or is likely 
to be a litigant engaged in a contested proceeding before 
the court. However, a judge must not initiate the 
communication of information to a sentencing judge or a 
probation or corrections officer but may provide to such 
persons information for the record in response to a formal 
request.  
 Judges may participate in the process of judicial 
selection by cooperating with appointing authorities and 
screening committees seeking names for consideration and by 
responding to official inquiries concerning a person being 
considered for a judgeship.  
 This subsection does not reach the matter of a judge’s 
endorsement of a candidate for judicial or other nonpartisan 
elective office. That matter is left for consideration 
together with other issues involving a judge’s political and 
campaign activity by the committee the court will appoint to 
study and to make recommendations to the court. 
 A judge must not testify voluntarily as a character 
witness because to do so may lend to the prestige of the 
judicial office in support of the party for whom the judge 
testifies. Moreover, when a judge testifies as a witness, a 
lawyer who regularly appears before the judge may be placed 
in the awkward position of cross-examining the judge. A 
judge may, however, testify when properly summoned. Except 
in unusual circumstances where the demands of justice 
require, a judge should discourage a party from requiring 
the judge to testify as a character witness.  
 

 4. SCR 60.04(1)(g)4. is amended to read:  

 4. A judge may, with the consent of the parties, confer 

separately with the parties and their lawyers in an effort 

to mediate or settle matters pending before the judge. 

 5. SCR 60.04(1)(n) is repealed. 

 6. The Comment to SCR 60.04(2) is amended to read: 

COMMENT 

 Appointees of a judge include assigned counsel, 
officials such as referees, commissioners, special masters, 
receivers and guardians, and personnel such as clerks, 
secretaries judicial assistants and bailiffs. Consent by the 
parties to an appointment or an award of compensations does 
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not relieve the judge of the obligation prescribed by SCR 
60.04(2)(c).  
 

 7. SCR 60.05(4)(c) is repealed and recreated to read:  

 (c) 1. Except as provided in par. 2, a judge may serve 

as an officer, director, manager, general partner, advisor 

or employe of a business entity if that service does not 

conflict with the judge’s judicial duties, create the 

appearance of impropriety, or otherwise violate any 

provision of this chapter.  

 2. A judge may not serve as an officer, director, 

manager, general partner, advisor or employe of any business 

entity affected with a public interest, including a 

financial institution, insurance company, and public 

utility, and may not participate in or permit the judge’s 

name to be used in connection with any business venture or 

commercial advertising that indicates the judge’s title or 

affiliation with the judiciary or otherwise lends the power 

or prestige of office to promote a business or commercial 

venture.  

COMMENT 

 A judge may participate in a business not affected with 
a public interest if that participation does not conflict 
with the judge’s judicial duties, create the appearance of 
impropriety, or violate any other provision of this Code. 
For example, a judge may be prohibited from participation if 
the business entity frequently appears before a court in the 
jurisdiction in which the judge serves or the participation 
requires significant time away from judicial duties. 
Similarly, a judge must avoid participation if the judge’s 
participation would involve misuse of the prestige of 
office.  
 As provided in SCR 60.07(2), sub. (4)(c) does not apply 
to a judge serving on a part-time basis.  
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 8. SCR 60.05(4)(d) is amended to read:  

 (d) A judge shall manage the judge’s investments and 

other financial interests so as to minimize the number of 

cases in which the judge’s recusal or disqualification is 

required. As soon as the judge can do so without serious 

financial detriment, the judge shall divest himself or 

herself of investments and other financial interests that 

might require frequent disqualification.  

 9. The Comment to SCR 60.06(1) is amended to read:  

COMMENT 
 
 This rule provision derives from former SCR 60.05, 
which was considered necessary because of the possibility 
that a candidacy for an office to take effect after the 
expiration of the judicial term would not be barred by 
former SCR 60.04. It was felt that the appeal to the 
electorate by a sitting judge for a nonjudicial office was 
inherently in conflict with his or her duty to serve 
impartially all of the people.  
 This provision is among the matters to be considered by 
the committee the court will appoint to conduct a study of 
judicial conduct relating to judges’ political and campaign 
activity and submit for the court’s consideration a 
comprehensive set of ethical rules in this area. See, Note, 
supra. 
 

 10. The Comment to SCR 60.06(2) is amended to read:  

COMMENT 
 
 As an individual, a judge is entitled to his or her 
personal view on political questions and to rights and 
opinions as a citizen. However, as a member of Wisconsin’s 
nonpartisan judiciary, a judge must avoid any conduct which 
associates him or her with any political party. This rule 
does not preclude a judge from attending a political meeting 
as a member of the public, but he or she shall not attend as 
a participant.  
 This provision derives from former SCR 60.14 and is 
among the matters to be considered by the committee the 
court will appoint to conduct a study of judicial conduct 
relating to judges’ political and campaign activity and 
submit for the court’s consideration a comprehensive set of 
ethical rules in this area. See, Note, supra.  
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 11. The Comment to SCR 60.06(3) is amended to read:  

COMMENT 
 
 As provided in SCR 60.07(2), SCR 60.06 does not apply 
to a judge serving on a part-time basis. This provision 
derives from former SCR 60.15 and is among the matters to be 
considered by the committee the court will appoint to 
conduct a study of judicial conduct relating to judges’ 
political and campaign activity and submit for the court’s 
consideration a comprehensive set of ethical rules in this 
area. See, Note, supra. 
 

 12. SCR 60.06 (4) is created to read: 

 (4) Solicitation or acceptance of campaign 

contributions. A judge or candidate for judicial office 

shall not personally solicit or accept campaign 

contributions.  

COMMENT 
 
 This provision does not prohibit reasonable financial 
contributions to a voluntary campaign committee in behalf of 
a judicial candidate. The nonpartisan elective process as 
now constituted is an expensive one, and until other means 
of conducting and financing judicial elections are devised, 
this provision should be so construed.  
 This provision and its Comment derive from former SCR 
60.10 and 60.11 and is among the matters to be considered by 
the committee the court will appoint to conduct a study of 
judicial conduct relating to judges’ political and campaign 
activity and submit for the court’s consideration a 
comprehensive set of ethical rules in this area. See, Note, 
supra.  
 

 13. SCR 60.07(2) is amended to read:  

 (2) A judge who serves on a part-time basis, including 

a reserve judge, a part-time municipal judge and a part-time 

court commissioner, is not required to comply with the 

following: SCR 60.05(3)(a), (b), (c)1.b., 2.a. and c., 



 7

(4)(a)1.b., (b), (c), (d) and (e), (5), (6), (7) and (8) and 

SCR 60.06.  

 IT IS FURTHER ORDERED that notice of these amendments 

of the Supreme Court Rules shall be given by a single 

publication of a copy of this order in the official state 

newspaper and in an official publication of the State Bar of 

Wisconsin.  

 Dated at Madison, Wisconsin, this 20
th
 day of December, 

1996.  

      BY THE COURT:  

 

      _______________________ 
      Marilyn L. Graves, Clerk 
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