DRrRAFTER’'S NOTE LRB-4409/1dn
FROM THE EVM:Kjfirs
LEGISLATIVE REFERENCE BUREAU

February 25, 2010

ATTN: Rep. Mary Hubler

Per your request, I am providing this draft in introducible form. There are, however,
several issues you may wish to consider in your review of this draft.

1. Most significantly, this draft may create a statutory conflict within s. 66.1001, stats.
This draft adds s. 66.1001 (2m) which reads “[t]he enactment of a comprehensive plan
by ordinance does not make the comprehensive plan by itself a regulation.” Section
66.1001 (3), as amended by this draft, however, requires that certain ordinances
enacted or amended after January 1, 2010, be consistent with the local governmental
unit’s comprehensive plan. Because one subsection seems to deny the comprehensive
plan’s regulatory effect and another describes the comprehensive plan’s regulatory
effect, these two provisions appear to conflict. It is not clear to me how the conflict
would be resolved should the statute come under judicial review.

2. The amendments to s. 66.1001 (3) in this draft may create a loophole. Section
66.1001 (3) is amended by this draft to specify that certain ordinances must be
consistent with a comprehensive plan. While most of the actions under s. 66.1001 (3)
must be accomplished by ordinance, the actions under s. 66.1001 (3) (g), which covers
the establishment or amendment of an official map, may be done by resolution or
ordinance. See s. 62.23 (6) (b), stats. Because of the specific reference to an
“ordinance,” it is unclear whether s. 66.1001 (3) would require that an official map
resolution under s. 62.23 (6) (b) be consistent with the local governmental unit’'s
comprehensive plan.

3. The addition to the definition of “comprehensive plan” in s. 66.1001 (1) (a) (intro.)
does not have any clear legal effect. The language appears to paraphrase the
requirements under s. 66.1001 (2), stats., but without adding any legally important
information.

4. The definition of “consistent with” added in this draft refers to the “objectives, goals,
and policies contained in a comprehensive plan.” Most elements of the comprehensive
plan must also include maps and programs. The addition of the new definition will
likely mean that the ordinance enactments or amendments covered by s. 66.1001 (3)
will not need to be consistent with any maps or programs compiled in the
comprehensive plan.
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Please let me know if you have any questions or further instructions.

Eric V. Mueller

Legislative Attorney

Phone: (608) 261-7032

E—mail: eric.mueller@legis.wisconsin.gov



