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A-E 2.01 Method. The method for computation of the "Total Vol­
ume" of a building is as follows: 

(1) DEFINITION OF uTOTAL VOLUME." The Htotal volume" (cube or 
cubage) of a building is the actual cubic space enclosed within the 
outer Burfaces of the outside 01' enclosing walls and contained be~ 
tween the outer surfaces of the roof and 6 inches below the finished 
surfaces of the lower floors. 

(2) INTERPRETATION. The above definition requires the cube of 
dormers, pent houses, vaults, pits, enclosed porches and other enclosed 
appendages to be included as a part of the cube of the building. It 
does not include the cube of courts or light shafts, open at the top, 
or the cube of outside steps, cornices, - parapets, or open porches or 
loggias. 

(8) SUPPLEMENTARY INFORMATION. (a) The following items shall 
be listed separately: 

1. Cube of enclosed courts or light shafts open at top, measured 
from outside face of enclosing walls and from 6 inches below the fin .. 
ished floor or paving to top of enclosing walls. 

2. Cube of open porches measured from outside face of waU, out... 
side face ,of columns, finished fiool' and finished roof. 

(b) It is recommended that the following items also be listed 
separately: 

1. ISquare foot area of all stoops, balconies and terraces. 
2. Memoranda, or brief description, or caissons, piling, special 

foundations or features, if any. 

(4) EXPLANATION. The above specification of "total volume" is 
adopted as a method of conveying exact basic facts about a given 
building to aU interested so that they may be subject to verification 
without misunderstanding. 

A-E 2.02 Plans and specifications for separate parts of buildings. 
Plans and specifications for the first unit of a building that wilI 
equal or exceed 50,000 cubic feet total volume when completed require 
the services of an architect, professional engineer, or designer of 
engineering systems, although the unit itself does not have 50,000 
cubic feet total volume except those exempted by section 443.01 (10), 
Wis. Stats. 

HlstoJ:')" 1-~56; am. Register. January, 1971. No. 181, eft. 2-1-71. 

A-E 2.03 Plans and specifications for repairs or alterations of build .. 
fngs. Plans and specificatiollB for alterations in, or the remodeling of 
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the whole, or any part of, a building having in excess of 50,000 cubic 
feet total volume of space must be pl'epal'ed by an architect, pl'ofes~ 
sional engineer, 01' designer of engineering systems, except where 
such altel'ations~ remodelings lido not affect health or safety or 
are exempted by ubsection (10) of Section 443.01." Any addition or 
31Iteration that anges the condition of load upon a building 01' the 
original disposition of strain, as upon a roof, floor, bearing partitions, 
column or wall or foundation, and also any important change in the 
means of entrance or exit to any or all parts, affects safety. Any 
addition or alteration that affects the lighting, heating, ventilation 
or sanitary provisions of the buildings affects health. 

History: 1-2-56; am. Register. January. 1971. No. 181. eff. 2-1-71. 
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