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Hy 30.20 Double bottom permits. (sections 110.06 (1), 348.25 (3), 
348.26 (3) and 348.27 (6), Wis. Stats.) (1) DEFINITIONS. For purposes of 
this section: 

(a) "Double bottom" means a three vehicle combination consisting of 
a truck tractor, semitrailer and trailer. 

(b) "Roadway" has the meaning specified in section 340.01 (54), Wis. 
Stats. 

(c) "Semitrailer" has the meaning specified in section 340.01 (57), · 
Wis. Stats. 

(d) "State trunk highway system" means the system of highways des­
ignated pursuant to section 84.02, Wis. Stats. 

(e) "Trailer" has the meaning specified in section 340.01 (71), Wis. 
Stats. For purposes of this section, "trailer" also includes a dolly or a 
semitrailer riding upon a dolly that is attached to or part of another 
semitrailer. 

(f) "Truck tractor" has the meaning specified in section 340.01 (73), 
Wis. Stats. 

(g) "Truck tractor fleet" means the total number of truck tractors of 
the operating carrier seeking the double bottom permit. 

(h) "Wayside" has the meaning specified in section 84.04 (1) (c), 
Wis. Stats. 

(2) APPLICATION REQUIREMENTS. The application requirements for 
double bottom permits shall be as set forth in Wis. Adm. Code section 
Hy 30.01 (3) (a), and applications shall be directed to the Chief Traffic 
Engineer, Wisconsin Department of Transportation, P.O. Box 7916, 
Madison, Wisconsin 53707. 

(3) AUTHORIZATION TO ISSUE DOUBLE BOTTOM PERMITS. The chief traffic 
engineer or the chief traffic engineer's authorized representatives may 
issue double bottom permits for movement on the state trunk highway 
system. 

(4) GENERAL LIMITATIONS ON THE ISSUANCE OF DOUBLE BOTTOM PER­
MITS. The issuance of double bottom permits shall be subject to the gen­
eral limitations stated in Wis. Adm. Code section Hy 30.01 (3) (c) and 
the following: 

(a) Double bottom permits shall be issued only for vehicle combina­
tions that do not exceed statutory width; height, and weight limitations 
and that do not exceed 65 feet in length. 

(b) Except as provided in section Hy 30.20 (4) (c), double bottom 
permits shall be issued and valid only for operation on divided highways 
on the state trunk highway system with two or more lanes for travel in 
each direction and with full or partial control of access. The following 
portions of the state trunk highway system are expressly eligible for is­
suance of double bottom permits, including contiguous waysides: 

1. I 43, I 90, I 94, I 535, I 794, I 894, STH 30 and STH 172 in their 
entirety. 

2. US 45 from its junction with I 894 to its junction with US 41 near 
Richfield. 
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3. US 41 from its junction with US 45 near Richfield to its junction 
with US 141 near Abrams. 

4. US 53 from its junction with I 94 to the north end of its divided 
roadway near Haugen. 

5. STH 15 from its junction with I 90 to its j~ction with I 894. 

6. US 12 from its junction with STH 67 near Elkhorn to the Illinois 
state line. 

7. US 16 from its junction with I 94 to Hartland. 

8. US 151 from its junction with I 90/94 to its junction with Dane 
County Highway N near Sun Prairie. 

9. US 51 from its junction with STH 54 at Stevens Point to the north 
end of its divided roadway north of Merrill. A permit issued under the 
emergency rule published March 16, 1978 is valid for operation on the 
highway designated in this subdivision. 

10. US 141 from its junction with STH 144 near Cedar Grove to the 
junction of STH 23 at Sheboygan. A permit issued under the emergency 
rule published March 16, 1978 is valid for operation on the highway des­
ignated in this subdivision. 

(c) Double bottom permits shall be issued and valid for operation on 
portions of highways on the state trunk highway system other than those 
identified in section Hy 30.20 (4) (b) only for movements of 3 miles or 
less that are necessary to obtain access to the highways identified in sec­
tion Hy 30.20 ( 4) (b) or to reach fuel, food, maintenance, rest, staging or 
terminal facilities. 

(d) Double bottom permits may be issued to any person or corpora­
tion engaged in intrastate or interstate transportation of property in 
Wisconsin and each permit shall apply to the truck tractor or truck trac­
tor fleet described on the face of the permit and to the semitrailer and 
trailer combination towed by the permitted truck tractor. 

(e) Double bottom permits may be issued for a period not exceeding 
one year. 

(5) INSURANCE AND LIABILITY CONDITIONS. Double bottom permits are 
issued subject to the insurance and liability conditions set forth in Wis. 
Adm. Code sections Hy 30.01 (3) (d) 1, 2, 4, and 6, and the following: 

(a) The permittee will be required to present satisfactory written evi­
dence that at least the following insurance coverage or in lieu thereof a 
bond in a form satisfactory to the authority issuing the permit, is or will 
be in full force and effect on the vehicles and load designated in the per­
mit while operating on the public highway: 

Bodily injury liability-each person------------------------------ $500,000 

Bodily injury liability-each accident-------------------------- $1,000,000 

Property damage liability-each accident----------------------- $500,000 

(b) In lieu of the coverage specified in paragraph (a), the permittee 
may present satisfactory written evidence of insurance or bond coverage 
providing a $1,000,000 combined single limit of liability. 
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(6) GENERAL CONDITIONS. Double bottom permits are issued subject to 
the general conditions set forth in Wis. Adm. Code sections Hy 30.01 (3) 
(e) 3, 4, 9, 10, 11, 12 and 22, and the following: 

(a) The double bottom permit or a true copy of the double bottom 
permit shall be carried on any truck tractor to which it applies and shall 
be made available for inspection by any law enforcement officer, repre­
sentative of the department of transportation or authority in charge of 
the maintenance of the highway being used. 

(b) A dolly being transported under a double bottom permit shall be 
equipped with rear fenders or mudguards meeting the specifications of 
section 347.46 (2), Wis. Stats., when the dolly is towed as the final vehi­
cle in a vehicle combination. 

(7) AccmENT REPORTING CONDITIONS. The operator of a vehicle issued 
a double bottom permit which is involved in an accident resulting in 
injury to or death of any person or total property damage to an apparent 
extent of $200 or more shall immediately by the quickest means of com­
munication give notice of such accident to the Wisconsin State Patrol 
Communications Center, Madison, 608-266-2221. This condition also 
applies to an operator of a vehicle granted a permit under the emergency 
rule published March 16, 1978. 

History: Emerg. er. eff. 3-16-78; emerg. er. (4) (b) 9. and 10. and (7), eff. 5-8-78; er. 
Register, June, 1978, No. 270, eff. 7-1-78. 

Hy 30.21 Application form for double bottom permit. (sections 
110.06 (1), 348.25 (3), 348.26 (3) and 348.27 (6), Wis. Stats.) 

(1) DEFINITIONS. Words defined in Wis. Adm. Code section Hy 30.20 
have the same meaning in this section. 

(2) INFORMATION TO BE REQUIRED ON APPLICATION. The application for 
a double bottom permit under Wis. Adm. Code section Hy 30.20 shall be 
submitted in duplicate, shall be directed to the chief traffic engineer, and 
shall state that the application is made for a double bottom permit 
under sections 348.26 (3) or 348.27 (6), Wis. Stats. The application 
form shall provide space for the operating carrier to identify the truck 
tractor or truck tractor fleet for which the permit is sought and the maxi­
mum length of any double bottom to be operated under the permit. The 
form shall specify that the operating carrier understands that any per­
mit granted will be subject to the conditions which are a part of the ap­
plication, and that the operating carrier accepts those conditions. The 
form shall provide space for the name and address of the operating car­
rier and the date of application. The operating carrier shall present sat­
isfactory written evidence of insurance with the application. The form 
shall provide space to designate the highways which the operating car­
rier desires to use. The form shall provide space for subsequent renewals 
of the permit. The form shall provide space for approval by the depart­
ment of a double bottom permit issued by the officials in charge of main­
tenance of highways that are not part of the state trunk highway system. 

(3) FEE. The form shall provide space for showing the amount of the 
permit fee, and for the authorized representative of the department to 
acknowledge receipt thereof. The fee shall be $3.00 for each truck trac­
tor eligible to operate under the permit. 
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(4) CONDITIONS IMPOSED ON PERMITTEES. The conditions contained in 
Wis. Adm. Code sections Hy 30.20 (5) and Hy 30.20 (6) and Hy 30.20 
(7) , inclusive, shall be a part of the application form. 

Hiotory: Emerg. er. eff. 3-16-78; er. Register, June, 1978, No. 270, eff. 7-1-78. 

Hy 30.22 Charges ·for permits. (section 348.25 (8), Wis. Stats.) (1) 
The following are the procedures, conditions and· schedules under which 
fees shall be charged for the various types of permits issued under sec­
tions Hy 30.tl2, 30.04, 30.06, 30.08, 30.10, 30.12, 30.14, 30.16, 30.18 and 
30.20, Wis. Adm. Code. 

(2) The standard charge for each permit if issued under Hy 30.02 or 
30.14 shall be $1.00, and if issued under Hy 30.04, 30.06, 30.08, 30.10, 
30.12, 30.16 or 30.18 shall be $3.00. The standard charge for each annual 
permit issued under Hy 30.20 shall be $3.00 for each truck tractor eligi­
ble to operate under the permit. 

(3) The fee shall accompany the application and shall be retained by 
the department of transportation only if a permit is issued upon the ba­
sis of that application. 

(4) The same fee shall be charged for the renewal of an annual permit 
as for the original annual permit, but no charge shall be made for the 
cancellation of an annual permit. 

(5) The same fee shall be charged for a change in an annual permit 
requiring that it be reissued to the permittee as is made for the original 
permit. 

( 6) No charge shall be made to any department of the state nor to any 
county, town or municipality, nor to any branch of the United States 
government or the armed services, for any type of single trip or annual 
permit issued to any of them in their name. 

(7) No charge shall be made for change in any type of permit necessi­
tated by an error made by a state employe in the issuance of the permit. 

(8) The same fee as for the original permit shall be charged for an 
addendum to or change in an issued single trip permit (such as a change 
in routing, description ofload, etc.), or for the authorized extension of a 
single trip permit to allow its use after the first date of expiration, or for 
a single trip permit issued following the revocation or revision of a per-
mit. · 

(9) All charges for the transmission of an application or a permit, 
other than by U.S. mail, are in addition to the permit fee, and are the 
responsibility of the applicant/permittee. 

(10) Any application for a permit to move a load which is so large or 
heavy as to necessitate review of specific highways structm:es will re­
quire payment of a charge of $4.00 in addition to the basic single trip 
permit fee of $1.00. An additional charge of $5.00 per hour will be made 
for the actual time spent by division of highways' bridge section person­
nel if more than 2 man-hours are necessary to review the application. 

(11) A charge of $1.00 per district will be made for any permit for the 
movement of a vehicle or load which by reason of its size or weight must 
be reviewed by one or more district offices. 
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(12) In the case of mobile home annual permits and vehicle transpor­
tation permits (in which the permit is issued for the towing vehicle but 
includes the towed vehicle), only the $3.00 fee which applies to the tow­
ing vehicle shall be charged. ,--

History: Cr. Register, July, 1975, No. 235, eff. 8-1-75; emerg. renum. from Hy 30.2Q; eff. 3-
16-78; renum. from Hy 30.20, r. and recr. (1) and (2), Register, June, 1978, No. 270, eff. 7-1-
78. 
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