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Mr. Bill Lueders 

Wisconsin Center for Investigative Journalism 

5006 Vilas Communication Hall 

821 University Avenue 

Madison, WI  53706 

 

Dear Mr. Lueders: 

 

¶ 1. You have requested guidance on the application of Wis. Stat. 

§ 19.356(9),1 which requires notice to public officials before an authority permits 

access to certain records.  I am providing this opinion pursuant to Wis. Stat. § 19.39, 

which permits the Attorney General to give advice as to the applicability of the 

Wisconsin public records law to “[a]ny person.”  I interpret your request as 

encompassing two questions:  (1) whether Wis. Stat. § 19.356(9) requires advance 

notification and a five-day delay before releasing a record that mentions the name of 

a person holding state or local public office in any way; and (2) whether the notice 

and delay requirement of Wis. Stat. § 19.356(9) applies only to records that fall within 

the categories in Wis. Stat. § 19.356(2)(a).2   

 

¶ 2. In my opinion, the answer to both questions is no.  A record mentioning 

the name of a public official does not necessarily “relat[e] to” that public official within 

the meaning of Wis. Stat. § 19.356(9)(a).  Wisconsin Stat. § 19.356(9)(a) is not 

confined, however, to the types of records enumerated in Wis. Stat. § 19.356(2)(a). 

 

 
1All citations in this letter are to Wisconsin Statutes 2011-12. 

 
2As a general matter, this issue of notice and delay applies only after an 

authority applies the standard public records analysis and determines that it has 

responsive records that must be released.  See Wisconsin Public Records Law 

Wis. Stat. §§ 19.31-19.39 Compliance Outline, DOJ, 42 (Sept. 2012), 

http://www.doj.state.wi.us/sites/default/files/dls/public-records-compliance-outline-

2012.pdf. 
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¶ 3. The operative language of Wis. Stat. § 19.356(9)(a) provides: 

 

 Except as otherwise authorized or required by statute, if an 

authority decides under s. 19.35 to permit access to a record containing 

information relating to a record subject who is an officer or employee of 

the authority holding a local public office or a state public office, the 

authority shall, before permitting access and within 3 days after making 

the decision to permit access, serve written notice of that decision on the 

record subject, either by certified mail or by personally serving the notice 

on the record subject.  The notice shall briefly describe the requested 

record and include a description of the rights of the record subject under 

par. (b). 

 

Subsection (b) goes on to provide that, within five days of receipt of the notice sent by 

the authority, “a record subject may augment the record to be released with written 

comments and documentation selected by the record subject,” and the authority must 

release the records “as augmented by the record subject.”  Wis. Stat. § 19.356(9)(b).3 

 

¶ 4. You first ask whether Wis. Stat. § 19.356(9) applies to any record that 

mentions a person holding state or local public office. 

 

¶ 5. I begin with the plain language of the statute.  State ex rel. Kalal v. 

Circuit Court for Dane Cnty., 2004 WI 58, ¶ 44, 271 Wis. 2d 633, 681 N.W.2d 110.  

Statutes must be read to have meaning, must be read in context, and their 

interpretation should not lead to absurd results.  The Wisconsin Supreme Court has 

summarized the general framework for statutory interpretation as follows: 

 

We assume that the legislature’s intent is expressed in the statutory 

language. . . .  

 

 Thus . . . statutory interpretation begins with the language of the 

statute.  If the meaning of the statute is plain, we ordinarily stop the 

inquiry.  Statutory language is given its common, ordinary, and accepted 

meaning, except that technical or specifically-defined words or phrases 

are given their technical or special definitional meaning.   

 

Context is important to meaning.  So, too, is the structure of the 

statute in which the operative language appears.  Therefore, statutory 

 
3The five days are business days.  Wis. Stat. § 19.356(9). 
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language is interpreted in the context in which it is used; not in isolation 

but as part of a whole; in relation to the language of surrounding or 

closely-related statutes; and reasonably, to avoid absurd or 

unreasonable results.  Statutory language is read where possible to give 

reasonable effect to every word, in order to avoid surplusage.  If this 

process of analysis yields a plain, clear statutory meaning, then there is 

no ambiguity, and the statute is applied according to this ascertainment 

of its meaning. 

 

Kalal, 271 Wis. 2d 633, ¶¶ 44-46 (citations and quotation marks omitted). 

 

¶ 6. The general rule is that notice to a record subject is not required.  

Wisconsin Stat. § 19.356(1) establishes that “no authority is required to notify a 

record subject prior to providing to a requester access to a record containing 

information pertaining to that record subject,” except as authorized in Wis. Stat. 

§ 19.356. 

 

¶ 7. Wisconsin Stat. § 19.356 provides two exceptions to the general rule.  

First, an authority must notify a record subject in three narrow circumstances 

provided by Wis. Stat. § 19.356(2).  Second, Wis. Stat. § 19.356(9) provides that an 

authority must notify “a record subject who is an officer or employee of the authority 

holding a local public office or a state public office.”  Wis. Stat. § 19.356(9)(a).4 

 

¶ 8. Both exceptions use the term “record subject,” a term defined as “an 

individual about whom personally identifiable information is contained in a record.”  

Wis. Stat. § 19.32(2g).  “Personally identifiable information,” in turn, is defined as 

“information that can be associated with a particular individual through one or more 

identifiers or other information or circumstances,” see Wis. Stat. § 19.62(5) 

(incorporated into the public records law by Wis. Stat. § 19.32(1r)), and includes an 

individual’s name. 

 

¶ 9. The Wis. Stat. § 19.356(9)(a) exception does not apply, however, to any 

record merely mentioning the name of a record subject.  Instead, it applies only to 

records “containing information relating to a record subject.”  Wis. Stat. 

§ 19.356(9)(a).  The mention of a public official’s name, standing alone, does not bring 

 

 4“Local public office” and “state public office” are defined for public records law 

purposes in Wis. Stat. § 19.32(1dm) and (4), which refer, respectively, to Wis. Stat. 

§ 19.42(7w) and (13).  This letter refers to these individuals as “public officials” for 

shorthand. 
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a record within the ambit of the exception.  Several provisions in Wis. Stat. § 19.356 

compel this result. 

 

¶ 10. First, Wis. Stat. § 19.356(1) provides that the exceptions in both 

Wis. Stat. § 19.356(2) and (9) apply only when a record “contain[s] information 

pertaining to that record subject.”  A record containing information pertaining to a 

public official must include more than a mention of his name.  A prior attorney 

general opinion, construing that language in the course of interpreting Wis. Stat. 

§ 19.356(2)(a), concluded that the word “pertain” requires more than a record 

containing personally identifiable information.  Instead, a record would “pertain” to 

the person named in a subpoena or the person whose residence was the object of a 

search warrant, and the duty to notify would apply only to the release of such records.  

OAG-1-06 at 3 (Aug. 3, 2006).  The opinion concluded:  “[T]he mere fact that the record 

contains personally identifiable information about an individual, for example, the 

individual’s name, does not mean that individual is entitled to be notified that the 

record is proposed to be released.”  OAG-1-06 at 3. 

 

¶ 11. Like Wis. Stat. § 19.356(2)(a), Wis. Stat. § 19.356(9)(a) is subject to the 

limitation in Wis. Stat. § 19.356(1) providing that notice is required only for records 

“containing information pertaining to that record subject.”  “Statutes relating to the 

same subject matter are to be construed together and harmonized.”  Wis. Bell, Inc. v. 

Pub. Serv. Comm’n, 2004 WI App 223, ¶ 24, 277 Wis. 2d 729, 691 N.W.2d 697.  The 

fact that the language in Wis. Stat. § 19.356(1) is common to Wis. Stat. § 19.356(2)(a) 

and (9)(a) counsels that they be read consistently.  Wisconsin Stat. § 19.356(9)(a) thus 

also should be read as requiring notice only for records that relate or pertain to a 

public official in a substantive way. 

 

¶ 12. Within Wis. Stat. § 19.356(9)(a) itself, the subsection is limited to 

records containing information “relating to” a record subject, language that echoes 

the “pertaining to” phrase in Wis. Stat. § 19.356(1).  The Legislature could have, but 

did not, require notice regarding any record “containing personally identifiable 

information” about the public official.  In addition, the provision applies only when 

the authority is the public official’s employer or office, a limitation also suggesting 

that the record must do more than mention the official’s name.  While any authority 
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might have records mentioning the name of a public official, his employer or office is 

far more likely to have records that pertain directly to him.5 

 

¶ 13. This reading is further confirmed by Wis. Stat. § 19.356(9)(b), which 

permits the public official to “augment the record to be released with written 

comments and documentation selected by the record subject.”  Wisconsin Stat. 

§ 19.356(9)(b) makes sense only if the record to be released relates in a substantive 

way to the public official.  If the record simply mentions his name, there is no 

information to augment. 

 

¶ 14. If Wis. Stat. § 19.356(9) exception were read to require notice regarding 

any record that mentions a public official’s name, the exception would almost swallow 

the rule.  Although impossible to quantify, a large portion of records in the possession 

of authorities contain the name of a public official.  For example, many state agencies 

include the name of their agency head on their letterhead and other documents.  

Requiring notice regarding any record bearing the public official’s name would 

require the authority to notify him and afford five days to augment such records.  This 

would be an absurd result. 

 

¶ 15. “[L]egislative history is sometimes consulted to confirm or verify a plain-

meaning interpretation.”  Kalal, 271 Wis. 2d 633, ¶ 51 (citation omitted).  Wisconsin 

Stat. § 19.356(9) was created by 2003 Wis. Act 47.  The Prefatory Note to Act 47 

indicates that the law partially codifies Woznicki v. Erickson, 202 Wis. 2d 178, 193-

94, 549 N.W.2d 699 (1996), and Milwaukee Teachers’ Educational Ass’n v. Milwaukee 

Board of School Directors, 227 Wis. 2d 779, 596 N.W.2d 403 (1999), cases concerned 

with the effect of the release of records on the interests of persons identified in the 

records and their privacy and reputation.  2003 Wis. Act 47, Joint Legislative Council 

Prefatory Note.  A record that mentions a public official in passing, or simply lists his 

or her name, normally does not implicate such concerns. 

 

¶ 16. Regarding your second question, you ask whether Wis. Stat. § 19.356(9) 

is limited to the three circumstances spelled out in Wis. Stat. § 19.356(2)(a).  

Wisconsin Stat. § 19.356(2)(a) provides that any record subject, whether a public 

official or not, is entitled to notice when: 

 

 

 5The Joint Legislative Council’s Note to 2003 Wis. Act 47, § 4, the act creating 

Wis. Stat. § 19.356(9), describes the records covered by that section as ones 

“containing information relating to the employment of the record subject.”  2003 Wis. 

Act 47, § 4, Joint Legislative Council Note. 
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 1.  A record containing information relating to an employee that 

is created or kept by the authority and that is the result of an 

investigation into a disciplinary matter involving the employee or 

possible employment-related violation by the employee of a statute, 

ordinance, rule, regulation, or policy of the employee’s employer. 

 

 2.  A record obtained by the authority through a subpoena or 

search warrant. 

 

 3.  A record prepared by an employer other than an authority, if 

that record contains information relating to an employee of that 

employer, unless the employee authorizes the authority to provide 

access to that information. 

 

¶ 17. Wisconsin Stat. § 19.356(9) is plain on its face.  The provision makes no 

reference back to the specific types of records described in Wis. Stat. § 19.356(2)(a).  

Because the statute does not include the limits under Wis. Stat. § 19.356(2)(a), those 

limits should not be imposed after the fact.  See generally State v. Deborah J.Z., 228 

Wis. 2d 468, 475-76, 596 N.W.2d 490 (Ct. App. 1999) (the omission of a provision from 

a similar statute concerning a related subject is significant in showing that a different 

intention existed).  This interpretation is supported by the previous attorney general 

opinion.  See OAG-1-06 at 8 (“Subsection (9)(a), however, does not restrict the duty to 

notify to the class of records listed in subsection (2)(a)[.]”). 

 

¶ 18. I conclude that a record mentioning a public official does not necessarily 

relate to a record subject within the meaning of Wis. Stat. § 19.356(9).  Wisconsin 

Stat. § 19.356(9) is not limited, however, to the specific categories of records 

enumerated in Wis. Stat. § 19.356(2)(a). 

 

      Sincerely, 

 

 

 

      J.B. VAN HOLLEN 

      Attorney General 
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