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November 16, 2018 

 

SENT VIA INTERDEPARTMENTAL MAIL 

 

The Honorable Rob Swearingen 

State Representative 

Room 123 West, State Capitol 

 

SENT VIA EMAIL 

 

Rob.Swearingen@legis.wisconsin.gov 

 

Re:  Your letter of November 8, 2018 

 

Dear Representative Swearingen: 

 

On November 8, 2018, my office received your request for an opinion interpreting 

Wis. Stat. § 125.09(1). Unfortunately, I am unable to issue a formal opinion, since a 

request for such an opinion must come directly from one house of the Legislature, or “the 

senate or assembly committee on organization, or by the head of any department of state 

government.” Wis. Stat. § 165.015(1). 

 

 I can offer you, however, my informal analysis of this statute, in the hopes that 

my analysis may guide future efforts to reform, if necessary, this particular chapter of 

the Wisconsin Statutes. I should note in particular that this letter is not meant in any 

way to bind or inhibit the role of the next Attorney General, who is obviously free to 

disagree with my position.  

 

 Under Wis. Stat. § 125.09(1), “[n]o owner, lessee, or person in charge of a public 

place may permit the consumption of alcohol beverages on the premises of the public 

place, unless the person has an appropriate retail license or permit.” The term “public 

place” is not defined. You have asked whether the term “public place” includes an “event 

venue” that may be rented for a “private event (e.g., a wedding, birthday party, or 

retirement party).” I assume from your question that these “event venue[s]” are generally 

open to the public for rent. 
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Although chapter 125 does not include a definition of “public place,” it does provide 

some textual clues as to the meaning of this phrase. For example, the term “public” itself 

indicates that the place is generally open and available for public use, including through 

a contractual relationship such as a rental agreement or lease. See Wis. Stat. § 125.09(1) 

(referring to “lessee”). It is obviously possible for a leased space to host events both open 

to the general public, and open to only invited guests, yet still remain a public place open 

to rent. The text of the statute does not indicate that a public place becomes non-public 

if access is temporarily limited to invited guests, but simply requires that the “owner, 

lessee or person in charge” obtain a retail license when alcohol beverages are consumed 

“on the premises.” Id. 

 

In another place in the statutes, the Legislature similarly chose to define the 

phrase “[p]ublic place of accommodation or amusement” broadly to include almost all 

places of business and recreation, including restaurants and hospitals. Wis. Stat. § 

106.52(1)(e)1. Given such a broad definition, the Legislature saw it necessary to exclude 

clubs and private events explicitly from the broad definition within this portion of the 

public-accommodation statutes. Wis. Stat. § 106.52(1)(e)2. 

 

Section 125.09(1) also provides another textual clue by offering several exceptions 

to its general retail-license rule, such as “buildings and parks owned by counties, 

regularly established athletic fields and stadiums, school buildings, campuses of private 

colleges . . . churches, premises in a state fair park or clubs.” Id. Under the doctrine of 

ejusdem generis, along with the general mandate that “statutory language is interpreted 

in the context in which it is used,” State ex rel. Kalal v. Circuit Court for Dane County, 

2004 WI 58, ¶ 46, 271 Wis. 2d 633, 681 N.W.2d 110, I interpret the phrase “public place” 

to mean places similar to those examples listed in the statute, because if the Legislature 

did not consider these listed places a “public places,” then there would be no need for an 

exception. See generally Tetra Tech EC, Inc. v. Wis. Dep't of Revenue, 2018 WI 75, ¶ 101, 

382 Wis. 2d 496, 914 N.W.2d 21 (discussing noscitur a sociis doctrine); Antonin Scalia & 

Bryan A. Garner, Reading Law: The Interpretation of Legal Texts § 31 (2012) (associated-

words canon). In other words, but for the exceptions, government-owned buildings, public 

parks, athletic fields, churches, and clubs would all fall under the definition of a “public 

place.” Some of these categories, such as churches, clubs, and buildings in public parks, 

are traditionally and regularly used for private events, indicating that if they were not 

excepted, they would fall under the statute’s mandate. 

 

In light of the broad phrase “public place,” along with the exceptions that further 

illuminate the phrase “public place,” it is my position that this phrase includes event 

venues generally open to the public for rent as you describe in your letter. A broad 

“private event” exception cannot be supported by the text of the statute; there is simply 
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no portion of the statute that would support a distinction between a public place that 

hosts an event open to all the public, and a public place that may be rented out for a 

limited private event. The “place,” in both circumstances, is “public” in my view. 

 

My conclusion is further supported by an Attorney General opinion from 1992. In 

this opinion, a prior attorney general considered whether a bed and breakfast may serve 

alcohol beverages at social events held on the premises. 80 Op. Att’y Gen. 218 (1992). The 

opinion drew a distinction between a place “visited by many persons and usually 

accessible to the neighboring public” and a private, personal residence, from which the 

public is generally excluded. Id. at 219 (citation omitted). Applying these factors, the 

opinion concludes that a “bed and breakfast establishment generally meets the definition 

of a public place, since the public must have access to the establishment for the purpose 

of renting or seeking to rent rooms within the establishment.” Id. 

 

In the same way, for an event venue, as you describe it, the public must have 

access to the establishment for the purpose of renting or seeking to rent the venue for 

their event. Regardless of whether the future event is open to the general public, or 

limited to an invited list of guests, the event venue still retains the overall character of a 

“public place” in the same way that a bed and breakfast is a “public place.” 

 

I understand that my opinion may have policy consequences, such as requiring 

the Department of Revenue to undertake more enforcement activities. And I also 

understand that this opinion may call into question whether other locations are “public 

places” beyond simply the factual circumstance you present. My analysis is purely based 

on the text of the statute, and not my policy preferences or whether I think the 

Legislature intended one way or another. Whatever the effect of this opinion, it is the 

Legislature’s choice to alter this language if it is not satisfied with the current text of the 

statute and its potential implications. 

 

      Very truly yours, 

       
      Brad D. Schimel 

      Wisconsin Attorney General 
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